Influencer geeft zich uit voor Miss Saoedi-Arabië, maar het land heeft geen missverkiezing

Model en influencer Rumy Al-Qahtani (27) deelt op social media gretig foto’s in een gouden jurk mét lint van ‘Miss Universe Saudi Arabia’. Ze schrijft “vereerd” te zijn dat ze het land mag vertegenwoordigen op Miss Universe in september. Vreemd, want in Saoedi-Arabië bestaat zo’n missverkiezing helemaal niet.

Eind maart kondigde Rumy Al-Qahtani haar ‘deelname’ aan haar vele volgers – meer dan een miljoen – op social media. “Ik ben vereerd om deel te nemen aan de Miss Universe International 2024-verkiezing. Dit is de eerste deelname van Saoedi-Arabië aan de Miss Universe-verkiezing”, schreef ze.

Op de beelden is ze te zien met lint en sprankelende tiara en steekt ze de vlag van Saoedi-Arabië in de lucht. De post werd wereldwijd opgepikt door de media en benoemd als een signaal van grote verandering in het enorm conservatieve Saoedi-Arabië.

Met een deelname aan Miss Universe lijkt het koninkrijk verder te bouwen op eerdere lichtere wetgeving voor vrouwen. Zo mogen vrouwen er sinds 2018 rijden, en is het sindsdien ook niet meer verplicht voor hen om een gewaad te dragen dat bijna het hele lichaam bedekt.

Al-Qahtani’s aankondiging leek een primeur, maar is intussen volledig ontkracht door de organisatie van Miss Universe. Door de wereldwijde interesse in de inzending van Saoedi-Arabië, voelden de organisatoren zich verplicht om een officieel persbericht te verspreiden, waarin ze het hebben over “misleidende en verwarrende informatie”.

“Er werd geen selectieproces uitgevoerd in het koninkrijk”, onderstreept Miss Universe. Een competitie voor Miss Arabia bestaat op dit moment gewoon niet, al zou die er binnenkort wel kunnen komen.

“Hoewel Saoedi-Arabië nog niet tot de landen behoort die volledig bevestigd zijn als deelnemer dit jaar, ondergaan we momenteel een rigoureus doorlichtingsproces om een potentiële kandidaat te kwalificeren voor de franchise”, vervolgde de verklaring. “Saoedi-Arabië krijgt niet de kans om deel te nemen aan onze prestigieuze verkiezing totdat dit definitief is en bevestigd door onze goedkeuringscommissie.”

error: Kopiëren mag niet!