Werkomstandigheden vissers nog steeds moeilijk vanwege onstuimig weer op zee

De werkomstandigheden voor vissers voor de kust op zee zijn nog steeds moeilijk vanwege het onstuimige weer. Zware winden en windstoten veroorzaken hevige golven die zorgen dat de netten die de vissers uitzetten gaan frommelen. Vissers zijn vaker genoodzaakt terug te keren om de netten te ontrafelen.

Volgens Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, gebeurt het de laatste tijd vaker dat vissers hun  netten verliezen. Dat zorgt voor zware financiële verliezen.. Enkele weken geleden zijn door de onstuimige zee drie vissersboten gezonken. De boten met alle equipment inclusief de visvangst zijn verloren gegaan. Gelukkig waren er geen mensenlevens te betreuren. 

De vissers die in problemen geraakten werden door andere vissers gered. 

Ondanks de grimmige weersomstandigheden varen vissers “normaal” uit om te gaan vissen. De visvangsten zijn onder de huidige weersomstandigheden juist goed. Het blijft echter een riskante onderneming, omdat de kans op ongelukken of verlies van netten groot is.

Lall zegt dat de regen van de afgelopen dagen een welkome verademing is voor vissers. Door de regen zijn de golven wat rustiger, en zijn de werkomstandigheden gunstiger. Gehoopt wordt dat de komende tijd het vaker gaat regenen. Het water dat uit de rivieren in de Amazone regio naar zee stroomt brengt namelijk voedzame sedimenten mee naar wateren voor de kust. Daardoor trekken de vissen dan richting de kust. 

Door de effecten van klimaatverandering is er de voorbije perioden geen sprake meer van vaste seizoenen, zoals kleine- en grote regentijden en doge tijden. Hierdoor is het voor de vissers moeilijk om een planning te maken. Wanneer de onstuimige weersomstandigheden voor de kust in gunstige zin zullen veranderen, valt moeilijk te voorspellen. 

SS

error: Kopiëren mag niet!