VS: President Joe Biden denkt na over laten vallen vervolging Julian Assange 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd een verzoek uit Australië te overwegen met betrekking tot het lot van Julian Assange, de Australische oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks. De Amerikaanse justitie wil Assange berechten voor zijn rol bij het verspreiden van geheime of vertrouwelijke informatie via WikiLeaks.

Het gaat vooral over publicaties van diplomatieke berichten en over Amerikaanse militaire acties in Afghanistan en Irak in 2010.

De Australische premier Anthony Albanese heeft eerder dit jaar opgeroepen Assange, die in het Verenigd Koninkrijk in de cel zit, naar zijn vaderland terug te laten keren. Het Australische parlement heeft in een resolutie in grote meerderheid hetzelfde gedaan.

De Amerikaanse president heeft in de Grondwet ruime bevoegdheden om gratie te verlenen in federale zaken. Hij kan volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof gratie verlenen zodra een strafbaar feit gepleegd is en een veroordeling in een rechtszaak is niet nodig.

Er zijn een hele reeks aanklachten tegen Assange geformuleerd en alles bij elkaar zou hij in de VS wel 170 jaar cel kunnen krijgen. Assange probeert in Londen al twaalf jaar lang uit handen van de Amerikaanse justitie te blijven. Hij verschanste zich zeven jaar in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Toen die hem de deur wees, werd hij, vijf jaar geleden, opgesloten in de beruchte Londense Belmarsh-gevangenis, waar hij sindsdien vastzit.

error: Kopiëren mag niet!