Vietnam: Miljardair Truong My Lan ter dood veroordeeld wegens fraude ter waarde van $44 miljard

In Vietnam is donderdag een 67-jarige Vietnamese projectontwikkelaar ter dood veroordeeld wegens het plunderen van een van de grootste banken van het land gedurende een periode van elf jaar.

Het is een zeldzame uitspraak: ze is een van de weinige vrouwen in Vietnam die ter dood is veroordeeld wegens witteboordencriminaliteit.

Het besluit weerspiegelt de duizelingwekkende omvang van de fraude. Truong My Lan werd veroordeeld voor het afsluiten van leningen ter waarde van 44 miljard dollar bij de Saigon Commercial Bank.

Het vonnis vereist dat ze 27 miljard dollar terugbetaalt, een bedrag dat volgens de aanklagers wellicht nooit zal worden teruggevorderd. Sommigen geloven dat de doodstraf de manier is waarop de rechtbank haar probeert aan te moedigen een deel van de ontbrekende miljarden terug te geven.

 2.700 mensen waren opgeroepen om te getuigen, terwijl er tien openbare aanklagers en ongeveer 200 advocaten bij betrokken waren.

Het bewijsmateriaal zat in 104 dozen met een totaalgewicht van zes ton. Vijfentachtig anderen werden berecht met Truong My Lan, die de beschuldigingen ontkende en in beroep kan gaan.

error: Kopiëren mag niet!