DNA-lid Debie stelt gedoogbeleid grote trucks met zware asdruk aan de kaak

Grote 3- en 4-assige trucks met een asdruk van tussen de 12 en 16 ton per as rijden Surinaamse wegen die niet berekend zijn op deze zware belasting kapot. Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) zegt dat de wetgeving op dit stuk, met name het Rijbesluit, bepaalt dat de maximum toegestane asdruk op de geasfalteerde wegen 8 ton oftewel 8.000 kilogram bedraagt.

Ondanks dat deze wettelijke regelgeving er is vraagt de parlementariër zich af hoe het mogelijk is dat de bevoegde autoriteiten al decennialang toestaan dat grote vrachtwagens worden ingeklaard, waarvan de beladen asdrukken ver boven de 8.000 kilogram zijn.

Tijdens de debatten in de Nationale Assemblee rond de ontwerpwet Instelling Verkeersautoriteit haalde Debie donderdagmiddag het gedoogbeleid aan van opeenvolgende regeringen met betrekking tot zwaar transport op de primaire wegen. Bijna in alle districten worden de geasfalteerde wegen binnen de kortste keren kapot gereden door zwaartransport met bijvoorbeeld houtblokken en grote zwaar beladen zand- en grindtrucks. Dit komt doordat de verharde wegen niet berekend zijn op zo’n zware belasting.

Debie gaf aan dat er beweerd wordt dat er middels een Staatsbesluit in 2017 voor enkele primaire wegen een uitzondering is gemaakt naar 12.000 kilogram. Dit Staatsbesluit van 2017 is echter nergens te vinden.

Doelstellingen Verkeersautoriteit

Het Assembleelid betoogde, dat de doelstellingen van de in te stellen  Verkeersautoriteit niet gerealiseerd zullen kunnen worden indien er nu al niet voor gezorgd kan worden dat bestaande wetten en regels worden nageleefd. Hij kan niet snappen dat ondanks dat de wet de maximum toegestane asdruk op de geasfalteerde wegen op 8.000 kilogram stelt, er toch 3- en 4-assige trucks worden geïmporteerd die een veel grotere  asdruk per as hebben. Hoe is het mogelijk dat de douane de import toestaat van dergelijke grote trucks?

Hij vroeg zich ook af hoe het mogelijk is dat de politie deze trucks goedkeurt, wetende dat ze niet voldoen aan de wetgeving. Van de ministers van Openbare Werken, Financiën en Justitie en Politie verlangt Debie duidelijke antwoorden op zijn vragen.

SS

error: Kopiëren mag niet!