Crisis in Surinaamse keuken: Sardien niet langer ‘Eerste Hulp’

In Suriname, waar sardines ooit golden als ‘poti en suma jang’ oftewel onmisbaar in een economisch haalbare keuken, is deze term helaas niet meer van toepassing. De prijs van een blik sardines is in slechts drie jaar tijd explosief gestegen van SRD 30 naar SRD 100, waardoor gezond eten tijdens een economische crisis een onbereikbare luxe wordt voor veel Surinamers. 

Dit staat in schril contrast met recent onderzoek dat benadrukt hoe het vervangen van rood vlees door voedervissen zoals sardines, een potentieel van 750.000 levens per jaar kan redden en de klimaatcrisis aanzienlijk kan verlichten.

Voedervissen, bekend om hun rijkheid aan omega-3, calcium, en vitamine B12, bieden niet alleen essentiële voedingsstoffen maar zijn ook milieuvriendelijk. 

Deze studie onderstreept de noodzaak voor betaalbare gezonde voedingsopties en een herziening van het voedingsbeleid om het nut van voedervissen te promoten als duurzaam en gezond alternatief.

error: Kopiëren mag niet!