VS sancties tegen voormalige Surinaamse president Bouterse en militairen

De Verenigde Staten heeft vrijdag 12 april sancties aangekondigd tegen de voormalige Surinaamse president Desiré Delano Bouterse samen met zes voormalige militaire functionarissen Benny Brondenstein, Stephanus Marinus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Kenneth Kempes, en Lucien Lewis. 

De sancties, gebaseerd op Sectie 7031 (c) van het ministerie van Defensie, State, Foreign Operations, and Related Programs Appropriations Act, werden ingesteld vanwege hun rol in de buitengerechtelijke executies van politieke tegenstanders tijdens de beruchte “Decembermoorden” in 1982. Als gevolg van deze benoemingen komen genoemde personen en vier van hun familieleden doorgaans niet in aanmerking voor toegang tot de VS.

De Amerikaanse regering erkent Suriname’s inspanningen om de rechtsstaat te handhaven en de strijd tegen officiële straffeloosheid. De nadruk ligt op het belang van het beëindigen van straffeloosheid als een middel om toekomstige mensenrechtenschendingen te voorkomen, waarbij de kracht van Suriname’s juridische instellingen wordt geprezen als vitaal voor democratie en mensenrechtenbescherming, aldus bericht het US Department of State.

error: Kopiëren mag niet!