Korte celstraffen geëist tegen 15 leden KPS, BBS en KPA voor mishandeling arrestanten 

De behandeling van de strafzaak tegen vijftien verdachten, waaronder politieambtenaren (KPS), leden van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) en het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA), die ervan verdacht worden betrokken te zijn geweest bij de mishandeling van arrestanten in het cellenhuis van politiepost Geyersvlijt, is 27 maart voortgezet door de Kantonrechter. De zaak stond voor requisitoir. Van de vijftien verdachten waren zeven aanwezig, aldus het Hof van Justitie vrijdag 12 april.

De Officier van Justitie acht  opzettelijke mishandeling met als gevolg zwaar lichamelijk letsel van drie arrestanten, bewezen. Het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, zware mishandeling, heeft de Officier van Justitie echter niet bewezen geacht en vroeg voor die feiten vrijspraak.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft ook bewezen geacht de eenvoudige mishandeling van 16 arrestanten en de vernieling van medicamenten en voedingsmiddelen.

Volgens het OM is verzet zijdens de arrestanten niet vast komen te staan. Van enige strafuitsluitingsgrond is daarom geen sprake.  Er is volgens de Officier van Justitie buitensporig geweld gebruikt tegen de arrestanten.

Tegen de verdachte L.T. is een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 11 maanden voorwaardelijk gevorderd, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een boete van SRD 7.500 bij niet betaling te vervangen met 4 maanden hechtenis. Deze verdachte is eerder veroordeeld voor mishandeling.

Tegen de overige veertien verdachten is een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 11 voorwaardelijk geëist, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht en een geldboete van SRD 5.000 te vervangen door 3 maanden hechtenis bij niet betaling van de boete.

Op  8 mei zal de strafzaak worden voortgezet met het pleidooi van de advocaten die de verdachten bijstaan. De advocaten zullen dan reageren op hetgeen de Officier van Justitie in het pleidooi naar voren heeft gebracht.

error: Kopiëren mag niet!