De ergste overstromingen in 80 jaar in Rusland, Kazachstan

DOOR PHIL BAINBRIDGE
April 10, 2024 – Rusland en Kazachstan hebben ruim 110.000 mensen geëvacueerd nadat een stortvloed aan smeltwater uit het Oeralgebergte de rivierstanden tot het hoogste niveau ooit heeft doen stijgen.

Dorpen en steden in Kazachstan en de regio’s Oeral, Siberië en Wolga in Rusland werden overweldigd toen het waterpeil meer dan 10 meter bereikte, ruim boven het gevaarsniveau van 9,3 meter. Ruim 96.000 mensen in Kazachstan en ruim 12.000 mensen in Rusland kregen het bevel te evacueren. De piekniveaus zouden op veel plaatsen binnen drie tot vijf dagen worden bereikt, en de overstromingen zouden naar verwachting tot eind april aanhouden.

Hoewel voorjaarsoverstromingen in deze tijd van het jaar gebruikelijk zijn, zeiden Russische functionarissen dat de grond, die al vóór de winter onder water stond, bevroor te midden van hoge sneeuwval in de bergen, die vervolgens snel smolt door snel stijgende lentetemperaturen en zware regenval.

error: Kopiëren mag niet!