De steun voor de NAVO-uitgaven groeit

DOOR DUNCAN MIL
April 10, 2024 – Ondanks dat de mondiale defensie-uitgaven vorig jaar een record van 2,2 biljoen dollar bereikten, is 77% van de burgers van de NAVO-landen van mening dat zij de defensie-uitgaven moeten verhogen of handhaven – een stijging ten opzichte van 70% in 2021.

De dubbele dreiging van de invasie van Oekraïne door de Russische president Vladimir Poetin en de territoriale aanspraken van China op Taiwan betekenen dat de VS en hun Europese bondgenoten hun defensie-uitgaven dramatisch moeten opvoeren.

China kondigde in maart aan dat het de defensie-uitgaven in 2024 met 7,2% zal verhogen tot 1,7 biljoen yuan ($236,1 miljard), het hoogste bedrag in vijf jaar.

“De procentuele stijging is hetzelfde als vorig jaar, en het derde jaar op rij waarin we een stijging van 7% of meer zien”, zegt Meia Nouwens, senior fellow bij de denktank International Institute for Strategic Studies.

In 2023 voldeden elf landen aan de NAVO-belofte voor defensie-investeringen van 2% van het bbp, tegen drie in 2014.

Veiligheidsfunctionarissen waarschuwen dat de militaire begrotingen mogelijk een weerspiegeling moeten vormen van de uitgaven uit de Koude Oorlog, die mogelijk wel 4% van het bbp kunnen bereiken. Dit zou zich kunnen vertalen in meer dan 10 biljoen dollar aan extra verplichtingen in de komende tien jaar, een aanzienlijke financiële overweging, zoals gerapporteerd door Bloomberg.

“Het ‘vredesdividend’ van na de Koude Oorlog loopt ten einde”, zegt Jennifer Welch, hoofdanalist geo-economie van Bloomberg Economics. “Dat zal waarschijnlijk een transformerend effect hebben op defensiebedrijven, op de overheidsfinanciën en op de financiële markten.”

error: Kopiëren mag niet!