Narendra Modi heeft een historische derde termijn voor ogen

DOOR JORDI BOU
19 april 2024 – 1 juni 2024 – Een overwinning voor Narendra Modi bij de komende verkiezingen zou hem na Jawaharlal Nehru, de onafhankelijkheidsheld van India, pas de tweede premier maken die een derde termijn op rij wint.

Als hij wint, zou Modi niet de eerste premier zijn die drie opeenvolgende termijnen veiligstelt; Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India, stierf in 1964, twee jaar nadat hij voor de vierde opeenvolgende termijn was verkozen.

Sindsdien heeft geen enkele Indiase leider echter meer dan twee opeenvolgende ambtstermijnen vervuld, waardoor sommige critici zeggen dat Modi een norm probeert te doorbreken.

Als Modi tot 29 mei in functie blijft, zal hij Manmohan Singh voorbijstreven en de derde langstzittende premier worden, na Nehru en Indira Gandhi.

error: Kopiëren mag niet!