Het duurt allemaal te lang met regelgeving voor e-bikes en bromfietserscertficaten

Het duurt allemaal te lang met de invoering van wettelijke regelgeving voor de zogeheten e-bikes en de bromfietserscertificaten. Dit was de kamerbrede opvatting in het parlement tijdens de debatten vorige week rond de ontwerpwet Instelling Verkeersautoriteit. Bijna alle Assembleeleden die het woord voerden wezen op de gevaarlijke situaties die in toenemende mate zich in het verkeer op de openbare weg voordoen met e-bikes. Ouders schaffen e-bikes aan voor hun kinderen om naar school te gaan. Die zijn namelijk stukken goedkoper, omdat andersoortig transport zoals busvervoer onbetaalbaar is geworden. 

Tijdens de debatten voerden parlementariërs aan dat al bijna een jaar geroepen wordt om regelgeving voor gebruik van e-bikes in het verkeer. Tot nu toe is daar nog niets van terecht gekomen. 

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zei begin vorige maand wel dat er al voorstellen zijn voorbereid voor wijzigingen van de Rijwet van 1971, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) en het Rijbesluit van 1957. De voorstellen zijn naar de stakeholders gestuurd voor feedback. Van het Korps Politie Suriname (KPS) en het Openbaar Ministerie zijn inmiddels adviezen ontvangen. De overige stakeholders zouden volgens de minister ook in de gelegenheid gesteld worden om binnen een bepaalde termijn hun adviezen uit te brengen.

Wachten op dodelijke ongelukken?

Volgens Assembleeleden duurt het allemaal te lang, terwijl er ongelukken gebeuren met e-bikes. Men vraagt zich af of er wordt gewacht totdat er dodelijke ongelukken gebeuren. Ter illustratie hoe gevaarlijk de e-bikes in het verkeer zijn, werd erop gewezen dat van de 14 verkeersdoden die dit jaar reeds telt, 10 daarvan bromfietsers zijn. En voor bromfietsen gelden notabene wel wettelijke regels.

Ook de kwestie van bromfietscertificaten kwam tijdens de debatten weer aan de orde. Al ettelijke jaren wordt hierom geroepen. Bij de bromfietserscertificaten gaat het erom dat de bromfietsers de verkeersregels dienen te kennen. Zoals de situatie nu is kan een ieder de bromfiets pakken en aan het verkeer deelnemen zonder de minste kennis te hebben over basis verkeersregels. Zelfs de betekenis van een stopbord kent men niet. Dezelfde situatie geldt bij de gebruikers van e-bikes die veelal van jeugdige leeftijd zijn. Het grote gevaar met e-bikes is dat ze “geruisloos” zijn. Ze zijn niet verzekerd en vallen niet onder de huidige wettelijke regelgevingen voor deelname aan het verkeer. 

Bij de voortzetting van de debatten kijkt het parlement uit naar de beantwoording van de gestelde vragen door JusPol-minister Kenneth Amoksi.

SS

error: Kopiëren mag niet!