Mexico: Diplomatieke crisis tussen Mexico en Ecuador escaleert na uitspraken Mexicaans president Obrador

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft zijn mening gedeeld over de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio in Ecuador. Dat heeft geleid tot een diplomatieke crisis tussen beide landen.

López Obrador had eerder gezegd, dat de moord op de Ecuadoraanse politicus Fernando Villavicencio in augustus vorig jaar bijgedragen heeft tot de verkiezing van huidig president Daniel Noboa.

Het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop gereageerd dat de verklaringen van López Obrador “zeer ongelukkig” zijn. Hierop werd de Mexicaanse ambassadrice, Raquel Serur, “persona non grata”, of niet langer gewenst verklaard. Met deze beslissing moet de ambassadrice het land “snel” verlaten, vertelde een bron in het ministerie van Buitenlandse Zaken van Ecuador aan persagentschap Reuters.

“Ecuador is nog altijd in rouw door deze betreurenswaardige gebeurtenis die de Ecuadoraanse samenleving geschokt heeft en een aanslag was op de democratie, veiligheid en vrede. Het land blijft de georganiseerde internationale criminaliteit bestrijden die de staat, zijn democratische instellingen en de bevolking bedreigt.”

Presidentskandidaat Villavicencio werd vorig jaar elf dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador neergeschoten.

error: Kopiëren mag niet!