Indonesië: Bij grootste bank van het land kan spaargeld van klanten met één klik verdwijnen

Eind vorig jaar kreeg de Balinese vrouw Nih Lu Putu Rustini de schok van haar leven toen ze probeerde geld op te nemen uit een geldautomaat om een renovatieproject in haar ouderlijk huis te voltooien. Rustini werkte overdag als schoonmaakster en ’s nachts als oppas en had 37 miljoen Indonesische roepia ($2.340) gespaard op een rekening bij Bank Rakyat Indonesia, de grootste bank van Indonesië. Toen ze haar plaatselijke BRI-filiaal bezocht, vertelde een kassier haar dat haar geld op was.

“Ze zeiden dat een hacker mijn geld had gestolen en dat ze het niet aan mij konden teruggeven”, vertelde Rustini aan Al Jazeera.

Van vele BRI-klanten is hun spaargeld door hackers gestolen via de mobiele app van de bank. Als de grootste economie van Zuidoost-Azië, met het vierde hoogste aantal internetgebruikers en de vijfde grootste e-commercesector ter wereld, is Indonesië een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Uit gegevens gepubliceerd door het Indonesische Nationale Cyber- en Encryptiebureau blijkt dat er tussen 1 januari en 26 oktober vorig jaar 361 miljoen onregelmatigheden in het onlineverkeer in het land waren.

error: Kopiëren mag niet!