Brazilië biedt excuses aan voor 500 jaar onderdrukking inheemse bevolking

Brazilië heeft vrijdag voor het eerst excuses aangeboden voor ruim 500 jaar onderdrukking van de inheemse bevolking. De excuses kwamen van de voorzitter van de Amnestie Commissie, die onderzoek deed naar de misdaden van het dictatoriale regime dat tussen 1964 en 1985 aan de macht was. Mensen werden door het bewind bijvoorbeeld opgesloten in detentiecentra.

Live op televisie ging de voorzitter van de commissie, Eneá de Stutz e Almeida, op haar knieën voor de inheemse leider Djanira Krenak, terwijl ze spijt betuigde over het geweld dat tegen de Krenak-bevolking is gepleegd.

“In naam van de Braziliaanse overheid wil ik mijn excuses aanbieden voor het lijden dat uw volk is aangedaan”, zei Almeida. In Brazilië wordt het een historisch moment genoemd.

De commissie deed onderzoek naar de misdaden van het dictatoriale regime dat in de tweede helft van de vorige eeuw aan de macht was, maar bood excuses aan voor de gehele koloniale geschiedenis.

Hoewel de excuses over het algemeen positief worden ontvangen, klinkt er ook kritiek. Volgens de critici worden de rechten van de inheemse bevolking nog steeds systematisch geschonden. Zo brak er in 2015 een dam door, waarna een rivier die door het gebied van de Kratak-bevolking stroomt werd vergiftigd. De inheemse bevolking stond er toen nagenoeg alleen voor.

Betrokkenen, waaronder Djanira Krenak, hopen dat de excuses zullen leiden tot concrete acties, zoals reparaties, herstelbetalingen en het teruggeven van land aan de inheemse bevolking.

error: Kopiëren mag niet!