Drone-aanval op de kerncentrale van Zaporzihya

DOOR PHIL BAINBRIDGE
April 8, 2024 – Oekraïne heeft betrokkenheid ontkend bij een drone-aanval op de kerncentrale van Zaporzihya – die sinds 2022 onder Russische controle staat – en beschuldigde Rusland van een valse vlagoperatie.

Een kantine, de vrachtruimte en de koepel boven reactor 6 werden getroffen bij drie afzonderlijke drone-aanvallen, maar veroorzaakten geen kritieke schade. Het IAEA bevestigde dat een drone tot ontploffing was gekomen bij de ZNPP, maar specificeerde niet welke partij verantwoordelijk was voor de drone-aanval en riep beide partijen op zich te onthouden van dergelijke acties en waarschuwde dat de aanvallen “de nucleaire veiligheid in gevaar brachten”.

Er zijn vier grote kerncentrales in Oekraïne, plus het inmiddels gepensioneerde Tsjernobyl. Zaporzihya staat sinds kort na de invasie in 2022 onder Russische controle.

error: Kopiëren mag niet!