Filipijnen gaan betwist eiland ontwikkelen

DOOR PHIL BAINBRIDGE
April 11, 2024 – Een trilaterale top tussen de Filippijnen, Japan en de VS zal de aanspraken van China op de Zuid-Chinese Zee bespreken terwijl Manilla miljoenen binnenstroomt
van pesos om een eiland diep in betwiste wateren te ontwikkelen.

De Amerikaanse president Joe Biden, de Japanse premier Fumio Kishida en president Ferdinand Marcos Jr. zullen elkaar op 11 april in Manilla ontmoeten om de banden tussen de drie landen te versterken terwijl de Filippijnen hun rechten binnen de territoriale wateren willen doen gelden.

In 2016 heeft de Haagse rechtbank zich krachtig uitgesproken ten gunste van de claims van de Filipijnen, maar China heeft geweigerd de uitspraak te erkennen en is sinds 2013 bezig met ongekende bagger- en kunstmatige eilandbouw op de Spratley- en Paracel-eilanden, waardoor 27 buitenposten met havens en start- en landingsbanen zijn ontstaan. en andere infrastructuur, en het handhaven van een permanente aanwezigheid van de Chinese kustwacht bij Scarborough Shoal.

China claimt 90% van de Zuid-Chinese Zee, overlappend met de exclusieve economische zones van Vietnam, Maleisië, Brunei, Indonesië en de Filippijnen.

error: Kopiëren mag niet!