Olie zou voor het eerst in jaren de $100 per vat kunnen bereiken

DOOR NINIAN CARTER
8 april 2024 – De olieprijzen zijn de afgelopen dagen enorm gestegen en dreigen Brent Crude, de mondiale oliebenchmark, voor het eerst in bijna twee jaar naar $100 per vat te duwen.

Handelaren zijn verrast door een sterke stijging van de olieprijzen, die Brent-olie, de mondiale oliebenchmark, voor het eerst in bijna twee jaar naar $100 per vat dreigt te duwen.

Nog maar een paar dagen geleden steeg de olieprijs tot boven de $90 per vat – veroorzaakt door militaire spanningen tussen Israël en Iran. Er spelen ook andere factoren een rol, waaronder:

1) Mexico heeft de export van ruwe olie met 35% verlaagd in een poging het land af te leiden van de dure import van brandstoffen, wat de mondiale druk vergroot en de Verenigde Staten ertoe aanzet meer binnenlandse olie te consumeren.

2) Amerikaanse sancties zorgen ervoor dat Russische olieladingen op zee stranden, waarbij bevoorrading uit Venezuela een mogelijk volgend doelwit is.

3) De aanvallen van de Jemenitische Houthi-rebellen op tankers in de Rode Zee vertragen de aanvoer van ruwe olie via het Suezkanaal.

4) De OPEC en haar bondgenoten blijven de productie verlagen.

error: Kopiëren mag niet!