Legerhelikopters Defensie binnenkort weer inzetbaar

Onlangs werd in de omgeving van vliegveld Zorg en Hoop een Chetak helikopter van de Surinaamse luchtmacht gesignaleerd in de lucht. Dit was opmerkelijk, omdat de reguliere verplichte inspectie van de Chetak- legerhelikopters vertraging heeft opgelopen. Hierdoor hebben de drie helikopters, die met een kredietlijn van India zijn gekocht, geruime tijd aan de grond gestaan. 

Desgevraagd heeft de afdeling Voorlichting van Defensie tegenover Dagblad Suriname aangegeven, dat inmiddels de grote jaarlijkse inspectie wordt uitgevoerd op de drie helikopters.

“De helikopter die recent heeft gevlogen is bezig met test flights. De andere twee zijn nog in inspectie en zullen, als de inspecties zijn afgelopen, vrijgegeven worden voor testvluchten. Indien alles goed wordt bevonden, zullen ze weer normaal ingezet worden”, aldus Defensie. Dit zal betekenen dat de heli’s weer inzetbaar zullen zijn voor diverse doeleinden. Eerder zijn er ook pauzes geweest in de operaties van de vloot, onder andere tijdens de Covid-19 pandemie. 

Minister Krishna Mathoera van Defensie gaf eerder dit jaar aan dat het ministerie druk doende is om samen met India de operaties zo snel mogelijk in orde te maken. “Veiligheid is heel belangrijk en om de zoveel tijd moet onderhoud worden gepleegd. Die werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf waar de heli’s zijn aangeschaft, de Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Als gevolg van de herschikking van de bilaterale schulden met India zijn er administratieve veranderingen ontstaan. Het programma moet opnieuw ingediend worden. Suriname heeft inmiddels een bedrag overgemaakt en het wachten is nu op de planning van de inspectie door HAL”, zo had Defensie-minister Mathoera aangegeven.

“Veiligheid is belangrijk, maar ook mobiliteit in de lucht is erg belangrijk. Als overheid moet je niet afhankelijk zijn van derden voor lucht mobiliteit. Als er ergens gevallen zijn, moet je daar zelf snel naar toe kunnen.”

Volgens haar is er inmiddels ook een overeenkomst met betrekking tot Defensiesamenwerking met India. Daarbij zijn de helikopters meegenomen. In 2015 zijn de drie Chetak helikopters door de Surinaamse luchtmacht in gebruik genomen.

error: Kopiëren mag niet!