Afvalbeheer Suriname in top 3 slechtste ter wereld 

Uit onderzoek van het Britse energie consultancybedrijf Utility Bidder blijkt dat Suriname in de wereld in top drie staat van landen met het slechtste beleid inzake afvalbeheer. Surinaams vuil gaat vooral in de oceaan en er is sprake van hoge mate van zwerfvuil. Het bedrijf stelt dat de wereld moet samenwerken om de vervuiling te stoppen en het milieu te beschermen.

“Een van de meest schadelijke vormen van vervuiling is plastic afval. Er zijn verschillende maatregelen ingevoerd om dit aan te pakken, zoals kosten voor plastic tasjes bij het winkelen en kortingen voor het meebrengen van herbruikbare koffiebekers in cafés. Er is echter nog veel werk aan de winkel, en sommige landen zijn verder vooruit dan andere. De hoeveelheid plastic afval die jaarlijks in de oceanen terechtkomt, is alarmerend en vormt nu al een bedreiging voor de wilde dieren in de zee. Landen over de hele wereld proberen dit probleem te bestrijden door een grotere nadruk te leggen op recycling. Er is echter nog veel werk te doen”, aldus de onderzoekers. 

Er is gekeken naar verschillende parameters, onder andere; de landen die jaarlijks het meeste plastic afval per persoon in de oceanen uitstoot en het aantal zwerfvuil per persoon. Hieruit zijn rankings gemaakt, en Suriname blijkt het dus vrij slecht te doen.

Vuil in de oceaan

De Filippijnen nemen de eerste plaats in. Het laat stoot jaarlijks 3,30 kilogram plastic afval per persoon in de oceaan uit. In totaal komt er jaarlijks ruim 350.000 ton plastic afval vanuit de Filippijnen in de oceaan terecht, wat 36% van het wereldtotaal is. Op nummer twee is Suriname en er komt ruim 2,89 kg plastic afval per hoofd van de bevolking in de oceaan terecht. Op de tweede plaats staat Suriname, dat jaarlijks 2,89 kilogram  plastic afval per persoon in de oceaan uitstoot.

De totale hoeveelheid plastic afval dat in Suriname in de oceaan terechtkomt, is aanzienlijk. Het land is bedekt met tropisch bos en heeft een reputatie opgebouwd als een van de groenste landen ter wereld. Maar op het gebied van afvalbeheer is echter veel werk te doen. In de regio wordt het ook slecht gedaan, Trinidad en Tobago staat op drie. Daar wordt jaarlijks 2,55 kilo plastic afval per persoon in de oceaan gedumpt.

Beheer van afval 

Verkeerd beheerd plastic afval is afval dat in de rommel terechtkomt of op ongecontroleerde stortplaatsen.  Het onderzoek heeft ook landen onthuld die elk jaar het meeste plastic afval per hoofd van de bevolking verkeerd beheren. Op nummer 1 staan de Comoren waar ruim 69,52 kilogram slecht beheerd plastic afval per hoofd van de bevolking per jaar is. Het land heeft het meeste verkeerd beheerd plastic afval. Op nummer 2 staat Trinidad en Tobago met 52,43 kilo slecht beheerd plastic afval per hoofd van de bevolking per jaar.  Suriname staat op nummer 3 met ruim 39,47 kilogram  slecht beheerd plastic afval per hoofd van de bevolking per jaar. 

Het onderzoeksrapport stelt dat in de afgelopen tijd stappen zijn genomen om in Suriname het bewustzijn te vergroten over de problemen die plastic vervuiling veroorzaken en om het gebied schoon te helpen maken. Ook is er beleid geïntroduceerd voor gescheiden afval, echter is dit bij lange na niet voldoende. 

error: Kopiëren mag niet!