Diaspora “Exit”/ Surinaamse Nederlanders “Welkom”

In de aanloop van de Surinaamse DNA-verkiezingen in 2020 is het woord “Diaspora” veelvuldig gebruikt. Vele Surinamers wisten niet wie de “Diaspora” was. Later kwamen de meeste Surinamers erachter, dat het gebruik van het woord “Diaspora” een etiket was voor de Surinaamse Nederlanders. De politici vertelden aan hun achterban, dat de “Diaspora” klaar stond om miljarden euro’s in Suriname te investeren en naar Suriname te komen om hun kennis over te dragen. Het eerste was een fabel en het tweede was waar.

Miljarden Euro’s investeren in Suriname

Dit verhaal was niet waar. Op 1 november 2020 heeft de heer Frans Pinas van Stanvaste radio een interview met mij gehad. Via het YouTube-kanaal van Stanvaste radio kunt u naar het interview luisteren. In dat gesprek met de heer Frans Pinas heb ik duidelijk verteld, dat de Surinaamse Nederlanders hun spaargelden niet in Suriname zullen investeren. Ik heb destijds aangegeven, dat er geen sprake kan zijn van miljarden euro’s aan spaargelden van Surinaamse Nederlanders naar Suriname. Verder heb ik aangeven, dat de Surinaamse Nederlanders al jaren heel veel geld in de Surinaamse economie brengen.

Denkt u maar aan de geldovermakingen, het sturen van pakketten en het sturen van medicijnen. Jaarlijks bezoeken duizenden Surinaamse Nederlanders hun geboorteland. Tijdens hun verblijf in Suriname geven de Surinaamse Nederlanders heel veel geld uit. Het bedrag, dat direct in de Surinaamse economie komt tijdens het verblijf van de Surinaamse Nederlanders en de andere personen van de overige landen in Suriname, is enorm. In 2023 wordt het bedrag geschat op 320 miljoen euro.

Surinaamse Nederlanders en kennisoverdracht

Dit verhaal was wel waar. De Surinaamse Nederlanders waren bereid naar Suriname af te reizen en voor een periode hun kennis over te dragen. De meeste Surinaamse Nederlanders waren bereid te helpen. De meeste mensen wilden geen salaris, wel moest de overheid de gemaakte kosten ( vliegticket en verblijf) vergoeden. De huidige regering Santokhi/Brunswijk heeft geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Wel heeft deze regering hun familieleden en vrienden in dienst genomen. De Surinaamse Nederlanders en Nederlanders met kennis van zaken waren niet welkom en mochten alleen naar Suriname komen om hun geld in de economie te brengen. De meeste directeuren van de Surinaamse bedrijven en van de overheid geven te kennen, dat zij goed opgeleide mensen nodig hebben. De Surinaamse Nederlanders waren bereid de Surinamers te helpen met de kennisoverdracht. Een gemiste kans.

Het woord “Diaspora” exit/ Surinaamse Nederlanders “Welkom”

Ik stel voor het woord “Diaspora” niet meer te gebruiken. “Diaspora” roept teveel negativiteit op. De “Diaspora” heeft niets beloofd. De schuld mag niet gelegd worden bij de “Diaspora”.  

In Nederland wonen ca 150.000 Surinaamse Nederlanders, die in Suriname zijn geboren. De kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de Surinaamse Nederlanders zijn in Nederland geboren. Deze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ( totaal ca 230.000) zijn Nederlanders. 

De Surinamers zijn van nature een gastvrij – en hartelijk volk. De Surinamers zijn vrolijk en lachen heel veel. Deze eigenschappen moeten de Surinamers vasthouden. Aan de minpunten moet er wel gewerkt worden. De Surinamers weten zelf welke minpunten er zijn. De Surinaamse Nederlanders zullen Suriname en de Surinamers nooit in de steek laten. Hun navelstreng is in Suriname. Zij zijn met Suriname verbonden. Met een positieve houding bereiken wij met zijn allen meer en zorgen wij samen voor een goede ontwikkeling van Suriname.

(Foto: Op het Zorgcongres van Stichting FinanceSuriname in Courtyard Marriott in Suriname (2018) was ik aan het woord. De foto is gemaakt door Zafir Pierkhan.)

Dennis Lapar

Directeur van Stichting FinanceSuriname

error: Kopiëren mag niet!