Billie Eilish, Metro Boomin en Nicki Minaj leiden de aanval tegen AI-bedrijven

Meer dan 200 invloedrijke artiesten, waaronder Billie Eilish, Nicki Minaj, Metro Boomin en Pearl Jam, hebben de handen ineengeslagen om een ​​cruciaal probleem aan te pakken dat de muziekindustrie teistert: de ongeoorloofde exploitatie van hun muziek door bedrijven op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Deze ongekende samenwerking onderstreept de ernst van de situatie en de dringende noodzaak van actie om de rechten en het levensonderhoud van kunstenaars veilig te stellen.

In de voorhoede van deze beweging bevindt zich de Artist Rights Alliance, een collectief van kunstenaars die zich inzetten voor de verdediging van hun creatieve werk. In een krachtige open brief roepen ze AI-bedrijven op om te stoppen met het gebruik van muziek van artiesten zonder de juiste toestemming om AI-algoritmen te trainen.

Er staat veel op het spel en de kunstenaars zijn resoluut in hun vraag naar respect en bescherming. De kern van de zaak ligt in het misbruik van AI-technologie. Door enorme hoeveelheden digitale beelden en gegevens op te nemen, produceren AI-systemen afgeleide werken die rechtstreeks concurreren met de originele creaties.

Voor kunstenaars als Kelly McKernan, wier levendige acryl- en aquarelschilderijen galerijen en digitale platforms sieren, is deze inbreuk zeer persoonlijk. McKernan is momenteel, samen met twee andere kunstenaars, verwikkeld in een juridische strijd tegen AI-toolmakers. Hun rechtszaak is bedoeld om auteursrechten en carrières te behouden, maar symboliseert ook een bredere strijd waarmee makers over de hele wereld worden geconfronteerd.

error: Kopiëren mag niet!