Zeldzame allergie houdt vrouw in VS in voedselgreep

In 2017 meldde Janine Somohardjo dat er weinig kennis is in Suriname over voedselallergenen. Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken en ze zitten in verschillende stoffen. In de Verenigde Staten is een vrouw echter allergisch voor alles.

Een vrouw in Massachusetts, Caroline Cray, leeft met een zeldzame chronische aandoening, mastcelactivatiesyndroom (MCAS), waardoor ze allergisch is voor bijna alles. Alledaags voedsel zoals rijst, brood of mosterd kunnen een dodelijke allergische reactie veroorzaken, waardoor haar dieet beperkt is tot babyvoeding en havermout. Ondanks deze uitdagende omstandigheden probeert Cray een normaal leven te leiden door te eten met haar familie en uit te gaan met vrienden, met haar eigen voedsel en water.

De aandoening manifesteerde zich voor het eerst in 2017 toen Cray een anafylactische shock ervaarde na het eten van ijs, gevolgd door meerdere ziekenhuisopnames door triggers als pizza, brood en een combinatie van rijst en bonen. Na maanden van onzekerheid werd MCAS gediagnosticeerd, wat een streng medicatie- en dieet regime vereist, inclusief regelmatige allergie-injecties en dagelijkse antihistaminica.

Cray onderzoekt momenteel met haar therapeut of ze bepaalde voedingsmiddelen kan herintroduceren door ze één voor één te testen om potentiële triggers te identificeren. Ondanks de moeilijkheden, waaronder eetbeperkingen bij sociale gelegenheden, behoudt Cray een positieve houding door zich aan te passen en veilige manieren te vinden om haar sociale leven voort te zetten.

error: Kopiëren mag niet!