Caloriearme suikeralternatieven potentieel schadelijk voor darmgezondheid

Ondanks dat velen denken dat caloriearme suikeralternatieven een veilige optie zijn, blijkt uit nieuw onderzoek dat deze stoffen negatieve effecten kunnen hebben op de darmgezondheid. In een studie getest met sacharine, sucralose, aspartaam en stevia, werd aangetoond dat alle vier het microbioom van de darm verstoren, wat essentieel is voor onze gezondheid. 

Dr. Jennifer Ashton onderstreepte in “Good Morning America” het belang van een brede kijk op deze ingrediënten, en niet enkel op calorie-inname.

Het onderzoek, gepubliceerd in Cell, toonde ook aan dat bepaalde suikeralternatieven, zoals sacharine en sucralose, de bloedglucosespiegel verhogen, en stevia het insulineniveau verhoogt, wat wijst op een potentiële invloed op onze metabolische gezondheid. 

Met de bredere consumptie van deze stoffen in de VS, waar tussen 2009 en 2021 respectievelijk 25,1% van de kinderen en 41,4% van de volwassenen dergelijke suikeralternatieven consumeerde, rijst de noodzaak voor diepgaander onderzoek naar hun langetermijneffecten.

Dr. Ashton adviseert het gebruik van suikervervangers te beperken en benadrukt het belang van verdere studie naar de invloed ervan op onze gezondheid. De resultaten van dit onderzoek werpen licht op het potentieel schadelijke karakter van suikeralternatieven, en benadrukken de noodzaak om onze voedingsgewoonten zorgvuldig te heroverwegen.

error: Kopiëren mag niet!