Negatieve Schrikkelseconde Noodzakelijk door Snellere Draaiing Aarde

De veranderende draaiing van de aarde leidt ertoe dat wereldtijdwaarnemers rond 2029 een seconde van onze klokken moeten aftrekken, ook wel een ‘negatieve schrikkelseconde’ genoemd. Deze ongekende situatie ontstaat omdat de planeet iets sneller draait dan voorheen, een fenomeen dat gedeeltelijk wordt toegeschreven aan tot het smelten van ijs aan beide polen, wat de versnelling tegengaat.

Ondanks dat deze verandering geen catastrofale dreiging vormt, onderstreept deze verandering de unieke periode waarin we ons bevinden, aldus Duncan Agnew, de hoofdauteur van het onderzoek over deze kwestie. Dennis McCarthy, een gepensioneerd tijdsdirecteur van het U.S. Naval Observatory, bevestigt de onvermijdelijkheid van een negatieve schrikkelseconde en benadrukt dat het slechts een kwestie is van wanneer.

De complicatie komt voort uit de discrepantie tussen astronomische tijd, gebaseerd op de rotatie van de aarde, en atoomtijd, gereguleerd door atoomklokken. Hoewel de rotatie van de aarde geleidelijk is vertraagd als gevolg van getijdeneffecten, blijven de atoomklokken consistent. Deze dissonantie leidde tot de vaststelling van twee tijdstandaarden, waarbij de astronomische tijd dagelijks 2,5 milliseconden achterliep op de atoomtijd.

Om dit verschil te verzoenen, begonnen internationale tijdwaarnemers periodiek schrikkelseconden toe te voegen, maar nu benadrukt de mogelijkheid van een negatieve schrikkelseconde het evoluerende karakter van tijdwaarneming in de moderne tijd.

error: Kopiëren mag niet!