Vandaag in 1982: Argentinië valt Falklandeilanden binnen

Argentinië viel op 2 april 1982 de Falklandeilanden binnen, een Britse kolonie sinds 1892 en Brits bezit sinds 1833. Argentijnse amfibische strijdkrachten overwonnen snel het kleine garnizoen van Britse mariniers bij de stad Stanley op Oost-Falkland en veroverden de volgende dag de afhankelijke gebieden. van South Georgia en de South Sandwich-groep. De 1.800 Falklandeilandbewoners, voornamelijk Engelssprekende schapenboeren, wachtten op een Brits antwoord.

De Falklandeilanden, ongeveer 500 kilometer uit de zuidpunt van Argentinië gelegen, waren al lang geclaimd door de Britten. De Britse navigator John Davis heeft de eilanden mogelijk in 1592 waargenomen, en in 1690 maakte kapitein John Strong van de Britse marine de eerste geregistreerde landing op de eilanden. Vervolgens kwamen er, in 1764, Spanjaarden die in 1811 weer vertrokken.

In 1816 verklaarde Argentinië zich onafhankelijk van Spanje en in 1820 riep het zijn soevereiniteit over de Falklands uit. In 1833 verdreef een Britse troepenmacht de overgebleven Argentijnse functionarissen en begon een militaire bezetting. In 1841 werd een Britse luitenant-gouverneur benoemd, en tegen de jaren tachtig van de negentiende eeuw was een Britse gemeenschap van zo’n 1.800 mensen op de eilanden zelfvoorzienend. In 1892 kregen de Falklandeilanden gezamenlijk de koloniale status.

In 1981 stemden de Falklandeilandbewoners in een referendum om Brits te blijven.

Een grootschalige invasie van de Falklands begon op 2 april. Op bevel van hun commandanten brachten de Argentijnse troepen geen Britse slachtoffers toe, ondanks verliezen onder hun eigen eenheden. Niettemin was Groot-Brittannië woedend en premier Margaret Thatcher stelde een marine-taskforce van dertig oorlogsschepen samen om de eilanden te heroveren.

Omdat Groot-Brittannië 13.000 mijl verwijderd is van de Falklands, duurde het enkele weken voordat de Britse oorlogsschepen arriveerden. Na enkele weken van gevechten gaf het grote Argentijnse garnizoen zich op 14 juni over, waarmee feitelijk een einde kwam aan de strijd. 

Groot-Brittannië verloor vijf schepen en 256 levens in de strijd om de Falklands te herwinnen, en Argentinië verloor zijn enige kruiser en 750 levens.

error: Kopiëren mag niet!