Canada: Regering maakt anticonceptie gratis

Canada gaat anticonceptiemiddelen als de pil, spiraaltjes en hormoonstaafjes volledig vergoeden. “Vrouwen moeten de vrijheid hebben om de anticonceptie te kiezen die ze nodig hebben, zonder dat kosten daarbij een rol spelen. Dus maken we anticonceptie gratis”, liet premier Justin Trudeau weten op X.

Onder de nieuwe regeling, die onderdeel is van een hervorming binnen de Canadese gezondheidszorg, valt ook de morning-afterpil.

“Ons plan om veelgebruikte anticonceptie gratis te maken geeft negen miljoen Canadese vrouwen een vrije keuze. Dat betekent dat meer Canadese vrouwen autonomie hebben over hun lichamen en hun levens”, aldus vice-premier Chrystia Freeland zaterdag tijdens een persconferentie in Toronto.

Het volledig vergoeden van anticonceptie is de eerste fase van de in februari aangekondigde Pharmacare Act, waarin de federale overheid gaat samenwerken met provincies en territoria om de hoge kosten voor medicijnen te dekken.

error: Kopiëren mag niet!