Oekraïne zoekt hulp van India bij beëindigen oorlog met Rusland

De potentiële rol van India als bemiddelaar met Moskou, en zijn positie als voorhoede van het Mondiale Zuiden, komen in beeld voor Oekraïne nu het meer dan twee jaar na de Russische invasie de internationale steun voor een vredesplan wil uitbreiden.

Nadat hij donderdag in India was aangekomen voor een tweedaags bezoek, vertelde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba aan de Indiase media dat New Delhi “een zeer belangrijke speler in de wereld is en dat we India nodig hebben om de rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne te herstellen.”

“India kan een zeer belangrijke rol spelen bij het samenbrengen van meer landen uit het Zuiden”, zei Kuleba tegen de Indiase omroep NDTV, en voegde eraan toe: “Als India aan tafel zit met de vredesformule, is het initiatief van Oekraïne om een diplomatieke oplossing te vinden dan zullen veel andere landen zich veel veiliger en comfortabeler voelen naast India en zullen zij zich bij deze inspanning aansluiten.”

Een telefoontje vorige week tussen de Indiase premier Narendra Modi en de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zou een teken zijn dat India zichzelf positioneert als een potentiële bemiddelaar of vredestichter in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.

error: Kopiëren mag niet!