Vandaag in 1981: Zwerver pleegt aanslag op Amerikaanse president Reagan

De Amerikaanse president Ronald Reagan werd op 30 maart 1981 buiten een hotel in Washington D.C. in de borst geschoten door zwerver John Hinckley Jr.

De president was net klaar met het toespreken van een arbeidersbijeenkomst in het Washington Hilton Hotel en liep met zijn gevolg naar zijn limousine toen Hinckley, tussen een groep verslaggevers, zes schoten op de president afvuurde, waarbij Reagan en drie van zijn bedienden werden getroffen. Persvoorlichter James Brady van het Witte Huis werd in het hoofd geschoten en ernstig gewond. Nadat hij de schoten had afgevuurd, werd Hinckley overmeesterd en tegen een muur gedrukt, en president Reagan, blijkbaar niet wetende dat hij was neergeschoten, werd door een agent van de geheime dienst in zijn limousine geduwd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

De president werd in de linkerlong geschoten en de kogel van kaliber .22 miste net zijn hart. Een indrukwekkende prestatie voor een 70-jarige man met een ingeklapte long, toen hij op eigen kracht het George Washington University Hospital binnenliep. Terwijl hij werd behandeld en voorbereid op de operatie, was hij opgewekt en grapte hij tegen zijn vrouw Nancy: ‘Schat, ik vergat te bukken’, en tegen zijn chirurgen: ‘Zeg me alsjeblieft dat je Republikeinen bent.’ Reagan’s operatie duurde twee uur en daarna werd hij in een stabiele en goede toestand opgenomen.

Nadat hij op 30 maart 1981 was gearresteerd, werd de 25-jarige John Hinckley aangeklaagd wegens federale beschuldigingen van poging tot moord op de president. Het vonnis ‘niet schuldig wegens krankzinnigheid’ veroorzaakte wijdverbreide publieke kritiek, en velen waren geschokt dat een zogenaamde presidentiële moordenaar kon voorkomen dat hij verantwoordelijk werd gehouden voor zijn misdaad.

error: Kopiëren mag niet!