Trust

“Er bestaan geen monogame mannen!” Polygamie is de man eigen, het zit in hun DNA. Mannen zijn zwak, ze kunnen zich niet houden aan een seksuele relatie met één vrouw. De man die niet bezwijkt aan verleiding, moet nog geboren worden.” Dit werd uitgeschreeuwd door een zeer boze, verbitterde vrouw.

Mensen trouwen uit liefde en hopen op een lang en gelukkig samenzijn. Elk huwelijk kent perioden van ups en downs.  Gelukkig lukt het velen om samen de huwelijksperikelen het hoofd te bieden. Als dat lukt, wordt het huwelijk sterk en stabiel. Er zijn echter ook vele relaties die stranden en daar zijn er verschillende oorzaken voor. Bijvoorbeeld de negatieve invloed van familie, geldgebrek, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende baan, persoonlijkheden die niet matchen en op elkaar uitgekeken raken. De meest voorkomende oorzaak is echter ontrouw. 

Vele relaties gaan kapot aan ontrouw en meestal is het de man die de scheve schaats berijdt. De reacties op ontrouw zijn meestal, huilen, smeken, schelden. Er zijn zelfs vrouwen die de buitenvrouw fysiek te lijf gaan. Vrouwen zoeken vaak de schuld bij de buitenvrouw,’ die ander heeft mijn man afgepakt, van een getrouwde man moet je gewoon afblijven.‘

Wat velen echter niet beseffen, is dat al deze reacties niet bevorderlijk zijn voor hun relatie, het zelfs van kwaad tot erger maken. 

Een getrouwde man kan zijn vrouw koesteren en trouw zijn. Er zijn echter ook getrouwde mannen die plots het gras elders groener vinden en bewust hun trouwgeloften verbannen naar vergietie boekoe en hun vrouw in de steek laten voor een andere vrouw. De echtgenote die denkt dat ze haar man kan terug lokken naar de thuisweide, bedriegt zichzelf. Velen proberen hun man vast te houden door een kind te krijgen. Daar is het kind de dupe van.

Tenslotte zijn er getrouwde mannen die graag van twee of meerdere wallen willen eten, ze kunnen geen keuze maken. De vrouw kan dan de keuze voor hem maken en hem verlaten of ze kan zich berusten en dit gedrag van haar man blijven pikken. Ik heb zelfs vrouwen horen zeggen:” Mi ne`spang, ik weet dat ik wettelijk zijn vrouw ben, die ander krijgt hem slechts af en toe te leen. Zo’n vrouw ziet haar man als haar eigendom en haar huwelijk als een ketting om hem aan zich te ketenen. Dan is het huwelijk gedoemd tot een samenleven van ruzies en bitterheid. Een vrouw die kiest voor zo’n nare leefsfeer is een masochist.

Vele mensen denken dat een huwelijk een automatische garantie is van voor altijd samen, inclusief liefde en passie, maar dat is een illusie. Getrouwd zijn betekent niet dat je er al bent, je zult elke dag aan je relatie moeten werken.

In een gezonde relatie draait het om het geluk en welzijn van elkaar. Er moet wederzijds vertrouwen en wederzijds respect zijn. In een goede relatie ontwikkel jij je niet alleen samen, maar ook individueel. Zo’n relatie moet voor beiden een veilige basis zijn. 

Soms lukt het de partner om te vergeven en de relatie te herstellen, maar vergeven betekent niet automatisch vergeten. Het vertrouwen heeft een flinke opdonder gekregen, daarom komt het nooit meer goed voor de volle honderd procent. Je moet het vertrouwen in een relatie zien als de sterke steel waarop de plant tot bloei kan komen. Als de steel knakt, kan je het met plakband weer recht proberen te krijgen, maar die zwakke plek onder dat plakband zal er altijd zijn en bij het minste geringste weer knakken.

Ook kan men besluiten om uit de relatie te stappen. De meeste mensen doen dat, jammer genoeg, op een egoïstische en pijnlijke manier.                                          

Veel beter is om de relatie te verbreken op een respectvolle manier. Ga een open en eerlijk gesprek aan en laat altijd je vrouw in haar waarde. Zo oogst jij als mens en als man respect. 

Op het toneel van ontrouw zijn er altijd drie spelers.

Ten eerste, de ontrouwe echtgenoot. Hij ziet de buitenvrouw slechts op gestolen momenten dus kent hij haar niet echt. Kon sribi nanga kon tan, a no wan. Raadzaam is om, voordat hij besluit zijn vrouw voor haar te verlaten, de volgende vragen voor zichzelf te beantwoorden, ken ik de andere vrouw echt? Wilt de andere vrouw mij om hetgeen ik haar kan geven of geeft ze echt om mij? Zou ze ook naast me staan als ik arm of ziek was? Mighty Sparrow zingt zijn wake up call: ‘No money, no love.’                 

De tweede speler is de buitenvrouw, zij moet zich realiseren dat ze haar geluk bouwt op het verdriet van een ander en dat de karma haar vroeg of laat de rekening zal presenteren.

Tenslotte, krijgt de bedrogen echtgenote dit advies mee, leg de schuld niet alleen bij de man, maar steek je hand in eigen boezem en geef eerlijk aan jezelf toe wat jouw aandeel is in de breuk. Zie nooit je man als jouw eigendom. Hij moet bij je willen blijven uit eigen vrije wil. Als hij kiest voor een ander, laat hem dan los! Hoofd omhoog, rug gestrekt en pak je leven weer op!

“The root and the flower have to trust each other. If the root does not trust, the plant won’t blossom.”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!