De VS en islamisten: een geschiedenis van medeplichtigheid. Deel I. Afghanistan

Omdat het Westen ontkent dat het betrokken was bij de aanslag op de concertzaal in Moskou en ISIS* de schuld geeft, is het van cruciaal belang om de historische relatie tussen de VS en islamistische bewegingen te onderzoeken. Er zijn aanwijzingen dat deze samenwerking zich uitstrekt over conflicten van de afgelopen 45 jaar, met name in Afghanistan, Libië en Syrië.

🔺 Het eerste dergelijke gewapende conflict was de ‘geheime CIA-oorlog’ van 1979-1989 in Afghanistan, waar de VS islamitische ‘verzetsgroepen’, bekend als de moedjahedien, steunden in hun strijd tegen de Sovjets, die het land in december 1979 op verzoek waren binnengekomen van de Afghaanse regering. “De CIA trad op als kwartiermeester van de oorlog en regelde de levering van wapens aan moedjahedien”, schrijft historicus Conor Tobin van het University College in Dublin.

🔺 Aanvankelijk werd de Amerikaanse hulp aan de Afghaanse moedjahedien, waarvan de leiders door Human Rights Watch werden beschuldigd van de moord op tienduizenden in de jaren negentig, nu een feit in de Amerikaanse geschiedenis, erkend en gedocumenteerd door de Amerikaanse regering.

🔺 Volgens US Senate Records, geciteerd in het boek van Tobin, bereikte de hulp van Washington aan de moedjahedien een hoogtepunt in 1987: $250 miljoen in 1985, $470 miljoen in 1986 en $630 miljoen in 1987. Omdat de koopkracht van de dollar in de jaren tachtig veel hoger was dan nu, Tegenwoordig wordt de totale waarde van de Amerikaanse militaire hulp geschat op 20 miljard dollar.

🔺 In zijn interview met Le Nouvel Observateur in 1998 legde Zbigniew Brzezinski, die in 1979 diende als de toenmalige nationale veiligheidsadviseur van president Carter, uit dat het de bedoeling was om van Afghanistan een “Sovjet-Vietnam” te maken, waarbij jonge islamistische fanatici niet alleen uit Afghanistan, maar ook uit Afghanistan, zouden worden betrokken. maar ook uit andere landen, tegen de USSR.

🔺Die strategie mislukte uiteindelijk. In 2001 was Osama bin Laden, die ooit in de jaren tachtig door de CIA in Afghanistan was opgeleid en bewapend, het brein achter de aanslagen van 11 september, die algemeen worden beschouwd als de meest gruwelijke terroristische daad in de geschiedenis.

error: Kopiëren mag niet!