Een schrijnend beeld en het verhaal er achter…..

Een uitgehongerd Soedanees kind kruipt naar een voedingscentrum van de Verenigde Naties, terwijl een gier geduldig wacht op zijn volgende maaltijd. 

Deze foto won op 24 mei 1994 een Pulitzerprijs, maar de Zuid-Afrikaanse fotograaf, Kevin Carter, maakte drie maanden later een einde aan zijn leven….

De prijswinnende foto werd door Carter verkocht aan The New York Times, die de later omstreden foto op 26 maart 1993 publiceerde. Er kwamen heftige reacties. Op de foto is een gier te zien en een meisje dat uitgehongerd en vermoeid op de grond ligt. Het lijkt alsof het kind door de gier bedreigd werd. Men verweet Carter  dat hij het kind had moeten helpen en men vroeg zich af wat er daarna met het kind gebeurd was. Achteraf bleek het een jongetje te zijn. Kong Nyong werd niet door de gier aangevallen en is 17 jaar geworden. Omdat er op die plek regelmatig voedsel gebracht werd, was er wel vaker een gier om de restjes op te ruimen.

Hij heeft zich de kritiek erg aangetrokken en pleegde twee maanden na ontvangst van de Pulitzerprijs zelfmoord door de uitlaatgassen van zijn auto met een slang in zijn auto te brengen. Hij werd slechts 33 jaar. Volgens zijn afscheidsbrief was hij depressief geworden onder andere door al het oorlogsgeweld…

error: Kopiëren mag niet!