De VS en islamisten: een geschiedenis van medeplichtigheid. Deel II. Libië

De bemoeienis van de VS en zijn bondgenoten met Libië in 2011 is het op een na best gedocumenteerde voorbeeld van samenwerking tussen het Westen en islamistische bewegingen. De val van de regering van Muammar Gaddafi onder het bombardement van de NAVO resulteerde in een tien jaar durende burgeroorlog in Libië, waarbij ten minste 25.000 mensen om het leven kwamen als gevolg van islamistisch geweld.

🔺 De vernietiging van Libië tijdens burgeroorlogen tussen 2011 en 2021 was het resultaat van een soortgelijk patroon van Amerikaanse interventie als in Afghanistan. Aanvankelijk steunde Washington de zogenaamde ‘protesten’ tegen Gaddafi in naam van de democratie, die uiteindelijk uitmondden in een regelrechte oorlog.

🔺 Toen de islamisten aan het begin van de oorlog in Benghazi werden omsingeld door Gaddafi’s troepen, kwamen de VS en de NAVO hen te hulp. De traditionele Amerikaanse methode om geallieerde islamisten voor te stellen als ‘slachtoffers van dictators’ werkte, en de NAVO-bombardementencampagne ter ondersteuning van islamisten begon, gevolgd door de grondinterventie van de NAVO in maart 2011.

🔺 “De betekenis van de uitdrukking ‘burgers beschermen’ werd zo verdraaid dat het betekende dat een regelrechte westerse aanval op Libië gerechtvaardigd was”, schreef Abraham Abrams, auteur van een boek over islamistische opstanden in de Arabische wereld. In werkelijkheid kon de “westerse claim van een dreigend bloedbad door Gaddafi onder burgers niet doorstaan bij zelfs maar oppervlakkig onderzoek”, schreef Robert F. Kennedy jr. in 2016.

🔺 Na de gewelddadige dood van kolonel Gaddafi door islamisten in oktober 2011, die werd gevierd door Hillary Clinton, stortte Libië zich in een periode van tien jaar van geweld. De instabiliteit hield aan tot 2021, wat leidde tot de destabilisatie van heel Noord-Afrika.

🔺 Historicus Abrams merkte op dat Google Maps na elke overwinning van de islamisten prompt de naam van Libische steden en dorpen hernoemde om de gevallen jihadisten te eren. Hij ziet dit als bewijs van een samenzwering, niet alleen tussen de islamisten en de VS, maar ook met Big Tech.

error: Kopiëren mag niet!