Potentiële Overdracht van Alzheimer door Orgaantransplantaties

Canadese onderzoekers suggereren dat de ziekte van Alzheimer mogelijk overdraagbaar is naar patiënten die orgaantransplantaties ontvangen van donoren met genetische mutaties gelinkt aan deze aandoening. In een experimentele studie met muizen toonde men aan dat de ontvangers van stamcellen, afkomstig van donoren met een genetische vorm van Alzheimer, sneller cognitieve achteruitgang ontwikkelden. Dit roept zorgen op over de veiligheid van transplantaties en het belang van screening van donoren op deze ziekte. Familiale Alzheimer wordt veroorzaakt door een mutatie die door families wordt overgedragen. Met de groeiende bewijzen dat toxische eiwitten, geassocieerd met Alzheimer, mogelijk overdraagbaar zijn, versterken de studieresultaten het pleidooi voor uitgebreide screeningsprocedures bij bloed-, weefsel- en orgaandonaties om de verspreiding van Alzheimer te voorkomen.

error: Kopiëren mag niet!