Poetin ontkent NAVO-aanvalsplannen, waarschuwt voor neerschieten F-16’s in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde dat Rusland geen enkel NAVO-land, waaronder Polen, de Baltische staten of Tsjechië, zal aanvallen. Echter, hij waarschuwde dat indien het Westen besluit F-16-jagers aan Oekraïne te leveren, deze door Russische troepen zullen worden neergehaald. De uitspraak volgt op de gespannen betrekkingen tussen Rusland en het Westen sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, welke de diepste crisis sinds de Cubaanse rakettencrisis heeft veroorzaakt. Poetin, sprekend met Russische luchtmachtpiloten, benadrukte dat de expansie van de NAVO sinds 1991 naar het Oosten geen agressieve bedoelingen van Rusland jegens NAVO-staten rechtvaardigt. Hij onderstreepte dat F-16’s, die door Westerse landen aan Oekraïne worden beloofd, het slagveld niet zouden veranderen, maar dat Rusland ze als legitieme doelen zou beschouwen, inclusief als ze vanaf vliegvelden in derde landen opereren.

error: Kopiëren mag niet!