Ecuador: Rel in Guayaquil-gevangenis tegen militarisering

In Guayaquil, Ecuador, vond in de regionale gevangenis een rel plaats als protest tegen de militaire aanwezigheid, waarbij gevangenen brand stichtten en bewapend waren. Ze riepen president Daniel Noboa op om in te grijpen tegen wat zij zien als onrechtvaardig militair gedrag. Dit incident benadrukt de groeiende spanningen sinds de militarisering van de gevangenissen op 8 januari, bedoeld om geweld te verminderen, wat de populariteit van Noboa deed stijgen. De rel lijkt niet gerelateerd aan bendeconflicten. De SNAI meldde de situatie als een ‘interne opstand’ zonder verdere details over slachtoffers en claimt 80% van de gevangenis te hebben beveiligd. Deze gebeurtenissen onthullen diepe problemen binnen het gevangenissysteem, ondanks pogingen om de veiligheid te verbeteren en corruptie en bendeactiviteit te bestrijden, wat geleid heeft tot duizenden arrestaties en inbeslagnames.

error: Kopiëren mag niet!