Atlantisch orkaanseizoen

DOOR DUNCAN MIL
March 28, 2024 – De Amerikaanse voorspeller AccuWeather verwacht in 2024 een bovengemiddeld Atlantisch orkaanseizoen met een bijna recordaantal van 20 tot 25 stormen en directe gevolgen in delen van Florida, Texas en de Carolinas.

“Het Atlantische orkaanseizoen 2024 zal naar verwachting ruim boven het historisch gemiddelde aantal tropische stormen, orkanen, grote orkanen en directe Amerikaanse gevolgen liggen”, aldus AccuWeather Lead Hurricane Forecaster Alex DaSilva. “Alle aanwijzingen wijzen op een zeer actief en potentieel explosief Atlantisch orkaanseizoen in 2024.”

Naast de 20 tot 25 genoemde stormen, voorspelt Accuweather dat acht tot twaalf daarvan zich zullen ontwikkelen tot orkanen en vier tot zes stormen die mogelijk een directe impact hebben op de Verenigde Staten.

Met tekenen die wijzen op een superkrachtig orkaanseizoen, zei DaSilva dat 2024 de recordboeken zou kunnen ingaan.

“Er is dit jaar een kans van 10 tot 15 procent op 30 of meer benoemde stormen. Als we de 30 overschrijden, zou het record van 2020 worden verbroken”, aldus DaSilva.

Vorig jaar hadden van de 19 genoemde stormen slechts vier rechtstreekse gevolgen voor de Amerikaanse orkaan Idalia, die Florida in augustus als categorie 3-storm trof.

Tropische storm Harold overspoelde het zuiden van Texas in augustus. Tropische storm Ophelia bracht in september windstoten en ruwe branding naar North Carolina. Lee trok als een tropische regenbui over de kust van New England voordat hij aan land kwam in Nova Scotia.

error: Kopiëren mag niet!