Venezuela Mikt op Volledig Lidmaatschap BRICS te midden van Zorgen over Autoritaire Groei**

Venezuela’s leiderschap, onder aanvoering van Nicolás Maduro, streeft naar volledig lidmaatschap van de BRICS-groep in 2024, een beweging die de autoritaire invloed binnen deze coalitie zou kunnen versterken. Maduro’s optimisme over de toetreding van Venezuela tot de BRICS, uitgesproken tijdens een Telesur-uitzending, onderstreept het verlangen naar nauwere banden met lidstaten als India, China, Rusland, Brazilië en Zuid-Afrika, evenals potentiële nieuwe leden Egypte en Saoedi-Arabië.

Deze ambitie plaatst Venezuela in een lijn met andere regeringen van de groep die als autoritair worden beschouwd, zoals Rusland en China. Het roept vragen op over de koers en waarden van de BRICS, gezien de toenemende zorgen over een afbraak van democratische idealen binnen de groep. Critici en voorstanders debatteren of dit de groep verder wegvoert van democratische principes of een diversificatie van wereldwijde macht betreft. Een kwestie die dringend een heroverweging van de rol en richting van BRICS in de wereldpolitiek vereist.

error: Kopiëren mag niet!