Ruth Lee op strand Miami 15 december 1941 met Chinese vlag uit voorzorg

Ruth Lee, een gastvrouw bij een Chinees restaurant, koos ervoor om haar vrije dag op 15 december 1941 door te brengen, zoals haar gewoonte was, zonnebadend op een strand in Miami, Florida (VS). In afwijking van haar gebruikelijke routine nam ze een Chinese vlag mee om ervoor te zorgen dat toeschouwers haar niet zouden verwarren met iemand van van Japanse afkomst was.

Deze voorzorgsmaatregel kwam in de nasleep van de verwoestende aanval op 7 december 1941 door Japanse vliegtuigen op de Amerikaanse marinebasis in Pearl Harbor, een gebeurtenis die president Franklin D. Roosevelt beroemd omschreef als ‘een datum die in schande zal leven’, wat resulteerde in de dood van ruim 2.300 Amerikanen.

Vervolgens beval president Roosevelt op 19 februari 1942 de internering van bijna 120.000 personen van Japanse afkomst, onder wie ongeveer 80.000 van geboorte Amerikaans staatsburger waren.

De foto toont de vlag van het nationalistische China, die na de communistische revolutie het embleem werd van het nationalistische China in zijn ballingschap naar Taiwan. Deze vlag fungeert nog steeds als de officiële vlag van Taiwan.

error: Kopiëren mag niet!