Brazilië: Arrestaties in moordzaak Braziliaanse mensenrechtenactiviste Marielle Franco betekenen nog geen gerechtigheid

In Brazilië zijn 24 maart drie mannen gearresteerd in verband met de moord op mensenrechtenactiviste Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes.

Drie uitvoerders van de moord zaten al vast, nu zijn na 6 jaar eindelijk de opdrachtgevers in beeld, aldus Amnesty International. Domingos Brazão, raadsman van de Rekenkamer van de staat Rio de Janeiro, zijn broer Chiquinho Brazão, een federaal congreslid en Rivaldo Barbosa, voormalig hoofd van de civiele politie van Rio de Janeiro zitten vast in preventieve detentie.

Amnesty International Brazilië noemt de nieuwe arrestaties een belangrijke stap voorwaarts in de opheldering van het misdrijf. Er is volgens de organisatie echter nog geen sprake van gerechtigheid. Er zijn enorm veel fouten gemaakt en het onderzoek is continu belemmerd.

In de nacht van 14 maart 2018 werden Franco en haar chauffeur vermoord terwijl ze na een debat op weg naar huis waren.

Precies een jaar later werden twee voormalige politiemannen in Rio de Janeiro gearresteerd voor het uitvoeren van de moorden. Op 10 juni 2020 werd een derde verdachte gearresteerd.

Pas nu, 6 jaar na de moorden, wordt duidelijk wie er achter het misdrijf zit. Het is alarmerend dat het onderzoek tot nu toe drie voormalige agenten heeft aangewezen als de daders van het misdrijf, en nog eens drie mannen die betrokken zijn bij de politie als de meesterbreinen.

error: Kopiëren mag niet!