Finland: Bekroonde Finse journalist geeft toe aantal artikelen deels te hebben verzonden

Finse krant verwijdert 551 van zijn artikelen

De bekroonde Finse journalist Matti Kuusela heeft toegegeven dat hij een aantal van zijn verhalen deels heeft verzonnen. Deze bekentenis deed hij in zijn eigen biografie. Inmiddels zijn meerdere artikelen van de 68-jarige journalist offline gehaald.

Kuusela werkte jarenlang voor de Finse krant Aamulehti en ontving meerdere prijzen voor zijn werk. Vorige week verscheen zijn biografie, waarin staat dat hij bij drie artikelen “fictie” heeft toegepast. Dat deed de journalist naar eigen zeggen bij een interview met een Finse dichteres. Dat gesprek blijkt nooit te hebben plaatsgevonden.

In de biografie schrijft Kuusela dat hij haar wel zag, maar geen praatje durfde te maken. “Als een verhaal lang genoeg wordt herhaald, ga je er zelf in geloven en wordt het bijna waar”, schrijft de journalist.

Kuusela dacht naar eigen zeggen dan zijn lezers wel wisten dat het verzonnen was. Ook bij een serie reisverhalen heeft de journalist delen verzonnen.

Aamulehti heeft na de onthulling van Kuursela besloten om 551 artikelen van hun voormalig medewerker te verwijderen. “Dit hoort niet thuis in de journalistiek, het publiek heeft recht op waarheidsgetrouwe informatie”, schrijft de hoofdredacteur.

error: Kopiëren mag niet!