Up to You Foundation verzamelt 177 zakken vuil tijdens grootschalige Cleanup Day

De 8e editie van de Cleanup-dagen van Stichting Up to You ging zondag 24 maart vol enthousiasme van start. Een indrukwekkend aantal van ongeveer 45 vrijwilligers deed mee aan deze activiteit, waarbij zij werden bijgestaan door de eigen toegewijde vrijwilligers van de stichting, medewerkers van 2K Agency en bewoners van Suri Village 2.

Afval 

“In slechts 2,5 uur tijd hebben we samen 177 zakken gevuld met afval, dat we vonden in Paramaribo-Noord, langs de Kleinestraat, Verlengde Anamoestraat en een stukje van de Gompertstraat”, aldus Hadassah van der Jagt, oprichtster van de stichting. 

Bewustwording 

“Het was weer een succesvolle Cleanup-dag. Maar het belangrijkste, zoals ik altijd aangeef is, dat we met dit initiatief willen laten zien aan de samenleving dat er andere manieren zijn en dat wij het afvalprobleem gezamenlijk kunnen oplossen”, aldus Hadassah. Bovendien benadrukte ze dat het uiteindelijke doel niet voortdurend opruimen is, maar om op te ruimen totdat het niet meer nodig is. “Het is niet de bedoeling dat wij continu blijven opruimen en de rest van de samenleving ons land blijft vervuilen. Er moet ergens een einde aan komen”, gaf zij aan. 

Recyclen 

De vrijwilligers hebben hun best gedaan om blikken en flessen te scheiden tijdens de grote opruiming, maar het was voor de vrijwilligers lastig om te bepalen wat nog recyclebaar was en wat niet. Daardoor hebben ze helaas niet veel kunnen scheiden. Het merendeel van het zwerfafval bleek van slechte kwaliteit te zijn, dus is alles uiteindelijk naar de vuilstort Ornamibo gegaan.

Efficiënter afvalbeheersysteem

“We erkennen dat het probleem van de vuilstortplaats dringend moet worden aangepakt, en dit vereist samenwerking met de overheid, omdat dit geen langetermijnoplossing is”, benadrukt Hadassah. “Het is echter moeilijk voor ons om hier veel aan te doen, gezien het huidige systeem in Suriname. We streven er wel naar om zo snel mogelijk met het waste management team van het ministerie van Openbare Werken en afdeling Afvalbeheer te overleggen om te kijken naar mogelijke oplossingen voor vuilstorting op Ornamibo. Ons uiteindelijke doel is om een ander en efficiënter afvalbeheersysteem te creëren voor heel Suriname”, aldus de oprichtster van Up To You Foundation. 

De Cleanup Day is een initiatief van de stichting. Dit keer hebben zij steun gehad van sponsors zoals Hollandia Bakkerij, die hebben gezorgd voor ontbijtbollen zodat de vrijwilligers tijdens de Cleanup-dag iets te eten hadden. Ook Natural Juices heeft hun gesponsord met verse sappen, terwijl Basic One water had gesponsord. De Up to You Foundation zet zich in voor het verstrekken van milieu educatie aan de gemeenschap, voor het bewust maken van de waarde van recycling, natuurbehoud en milieubeheer, voor het creëren van een groenere en meer duurzame wereld voor huidige en toekomstige generaties.

De Cleanup-dagen zijn doorgaans erg populair en vinden elke maand plaats meestal in de tweede of derde week van de maand. 

SD

error: Kopiëren mag niet!