Staatsolie-directeur: “Ontwikkeling Maka- en Kwaskwasi-putten nog niet haalbaar”

Blok 58-operator TotalEnergies ziet geen haalbare ontwikkeling in zijn ontdekkingen van Maka en Kwaskwasi. Dit heeft Staatsolie algemeen directeur Annand Jagesar verteld aan persbureau Reuters. Volgens hem dringt het bedrijf er in plaats daarvan op aan, dat Total misschien de krachten bundelt met ExxonMobil voor grensoverschrijdende gasontwikkeling.

“We hebben met Total gesproken. Ze zien nog geen mogelijkheid om van Maka en Kwaskwasi een haalbaar project te maken. Door deel te nemen aan de verkenningen in Guyana en Suriname, onze projecten, kunnen we die schaal bereiken”, aldus Jagesar. 

Maka Central-1 testte met succes op koolwaterstoffen. De put werd gespud met behulp van het boorschip Noble Sam Croft, waarbij Apache Corporation een werkbelang van 50% had en Total een werkbelang van 50%. Kwaskwasi-1 werd geboord tot een diepte van ongeveer 6.645 meter en werd ook met succes getest op koolwaterstoffen. Gezamenlijke grensoverschrijdende ontwikkeling van de gasvoorraden is een mogelijkheid tussen Guyana en Suriname. In feite heeft de gasstrategie van Guyana hiervoor voorzieningen getroffen.

Exxon heeft een belangrijke gasvondst gedaan in het Guyanese Stabroek-Blok. Een aanzienlijk deel van deze vondst ligt in het zuidoostelijke deel van het blok, dicht bij de grens met Suriname, waarbij Pluma en Haimara zijn geïdentificeerd als de gasvelden. Op soortgelijke wijze heeft het Surinaamse Blok 58 ook substantiële gasvoorraden aan het licht gebracht. 

Gezamenlijke ontwikkelingsregelingen kunnen uitdagingen met zich meebrengen, vooral wanneer reservoirs zich over meerdere rechtsgebieden uitstrekken. Het blijft maar de vraag in hoeverre de twee landen in staat zullen zijn om samen te werken in deze uitdagende sector.

error: Kopiëren mag niet!