Geweld in Haïti escaleert: Suriname zendt militaire steun

Terwijl de situatie in Haïti verder escaleert vanwege toenemend bendegeweld, doen politieke partijen moeizame pogingen tot de vorming van een overgangsregering. De Verenigde Naties meldt  significante toename van conflicten tussen bendes, met recent de dood van Ernst Julmey, een prominente bendeleider, tijdens een confrontatie met veiligheidstroepen als gevolg. 

Dagelijks leven wordt gekenmerkt door wegversperringen en schietpartijen, terwijl gewapende groepen nieuwe delen van de hoofdstad innemen.

Premier Ariel Henry is gekozen om een interim-regering te vormen, terwijl het land nog steeds herstellende is van de moord op president Jovenel Moïse in 2021 en de politieke impasse die sindsdien voortduurt. Te midden van deze voortdurende crisis in Haïti, waarbij dagelijks bendeleden hun leven verliezen en het vormen van een overgangsregering moeilijk blijkt, heeft Suriname aangekondigd dat het militair personeel naar Haïti zal sturen om te helpen bij het herstel van orde en ondersteuning van het vredesproces.

In gesprek met minister Krishna Mathoera van Defensie wordt dieper ingegaan op de beslissing waarom Suriname deelneemt aan deze missie. Minister Mathura legt uit, dat er meerdere redenen zijn voor de bijdrage aan militaire ondersteuning in Haïti. Een belangrijke reden is het CARICOM-lidmaatschap van Haïti en de humanitaire crisis die daar heerst, variërend van voedselschaarste tot geweld. Het draait niet alleen om een militaire rol, maar meer om handhaving van de wet, waarbij de politie een belangrijke rol zal spelen.

Er is nog onduidelijkheid over wie de leiding zal hebben over de militaire en politieke inzet op de grond in Haïti, gezien de complexiteit van de veiligheidssituatie. Suriname wacht op duidelijke regels en leiderschap binnen het land voordat het troepen stuurt. Desondanks is het duidelijk dat de training van het Surinaamse personeel gericht zal zijn op handhaving van de orde en ondersteuning van de politie, ter voorbereiding op de onvoorspelbare omstandigheden in en rond Port-au-Prince.

De financiering van deze missie is deels bevestigd door enkele landen, en Suriname zal bijdragen met een minimale inzet van een peloton, dat mogelijk in fasen wordt gestuurd. Dit is een teken van solidariteit met het Haïtiaanse volk, dat het meest onder deze crisis lijdt.

Door de geschiedenis heen heeft Suriname deelgenomen aan missies in Haïti en ervaringen uit het verleden, zoals traumatische ervaringen van eerdere deelnemers, dienen als belangrijke lessen voor de huidige voorbereiding. De impact van deze missie op de lange termijn voor de stabiliteit en wederopbouw van Haïti is nog onzeker, maar Suriname hoopt dat hun bijdrage zal leiden tot het herstel van orde en het opbouwen van een veilige en stabiele regeringsvorm.

Terwijl de geopolitieke relaties binnen CARICOM een rol spelen, benadrukt minister Mathoera het belang van solidariteit en menselijkheid in hun steun aan Haïti in deze turbulente tijd.

error: Kopiëren mag niet!