CBvS-directeur Adhin: “Introductie nieuwe coupures uit efficiëntie overwegingen en heeft geen inflatoire gevolgen”

Rakesh Adhin, Directeur Toezicht Kredietwezen tevens plaatsvervangend President van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), is op social media ingegaan op de door de CBvS aangekondigde introductie van nieuwe bankbiljetten.

De CBvS heeft aangegeven dat uit hoofde van de verantwoordelijkheid dat de circulatie van de Surinaamse dollar efficiënt is, de Bank nieuwe coupures van SRD 200 en SRD 500 toevoegt aan de geldcirculatie.

Bankdirecteur Adhin stelt: “De Surinaamse dollar heeft thans voor zijn bankbiljetten dezelfde denominatiestructuur als de euro (5, 10, 20, 50, 100, 200, 500). In tegenstelling tot wat velen denken, zijn de €200 en €500 bankbiljetten nog steeds een wettig betaalmiddel in het eurogebied. In Suriname is de uitbreiding van de denominatiestructuur met SRD 200 en SRD 500 ingegeven door het ongemak in het contante betalingsverkeer vanwege de historische inflatie sinds de introductie van de SRD in 2004.” 

Sprake van subsitutie 

Hij gaat verder: “De introductie van de nieuwe coupures is dan ook uit efficiëntie overwegingen en heeft geen inflatoire gevolgen. Immers, wanneer banken de nieuwe bankbiljetten opnemen bij de CBvS worden hun girale tegoeden bij de CBvS met hetzelfde bedrag verminderd. Dit is vergelijkbaar met het pinnen van cash bij uw huisbank. Er is dus geen sprake van geldschepping, maar van een substitutie van giraal naar chartaal geld. Met andere woorden de geldhoeveelheid verandert van samenstelling maar niet van omvang.” 

Adhin sluit af met de woorden: “Kortom, de introductie van grotere coupures is geen oorzaak van devaluatie van de munt, maar een gevolg hiervan met als doel de reeds ontwaarde munt enigszins gemakkelijker te maken voor cash transacties. De causaliteit is dus precies andersom.”

De uitleg van Adhin leidde op social media tot flinke discussies. Velen zijn echter ingenomen met de nadere uitleg van Adhin. De CBvS gaf al eerder aan dat met de introductie van de nieuwe coupures contante betalingen voor grote bedragen hiermee met minder bankbiljetten kunnen worden voldaan, wachttijden bij de ATM’s worden korter, terwijl de belasting op- en het uitvallen van deze machines minder wordt.

error: Kopiëren mag niet!