In strafzaak Pikin Saron vindt 5 april getuigenverhoor plaats

Op 15 maart en 22 maart is de strafzaak tegen de verdachten J.A., J.H., G.Z., R.M., M.W. en M.B, met betrekking tot misdrijven gepleegd te Pikin Saron, voortgezet door de Kantonrechter. De verdachte M.B., die op vrije voeten is, was niet aanwezig op de zittingen. De zaak stond op beide zittingen voor getuigenverhoor.

De zaak tegen de verdachte M.W., wiens zaak op de zitting van 15 maart voor de eerste keer voor de Kantonrechter is gebracht, is op die zitting door de Officier van Justitie voorgedragen.

De getuige, die door de verdediging was opgebracht, heeft zich echter niet aangemeld op de zitting van 15 maart. Ook op 22 maart is deze  getuige niet verschenen vanwege werkzaamheden in het binnenland. De verdediging heeft gevraagd om de medebrenging van de getuige te gelaten. Dat betekent dat de getuige door de politie naar de zitting zal worden gebracht voor het getuigenverhoor.

Op de zitting van 15 maart deed advocaat mr. M. Dubois, mede namens zijn collega advocaten, het verzoek om de voorlopige hechtenis van de verdachten op te schorten en de verdachten in vrijheid te stellen. Op de zitting van 22 maart is op dit verzoek tot invrijheidstelling door de vervolging gereageerd. Daarbij vroeg de vervolging om het verzoek af te wijzen.

In de zaak tegen de verdachte M.W. deed de raadsvrouwe mr. P. Karg het verzoek om de getuigen die eerder waren opgegeven voor verhoor, te horen, omdat deze verdachte ten tijde van het gerechtelijk vooronderzoek nog niet was aangemerkt als verdachte. De Officier van Justitie vroeg de Kantonrechter om niet mee te gaan met het verzoek. De rechter wees het verzoek af, omdat de getuigen reeds uitgebreid zijn verhoord tijdens het gerechtelijk vooronderzoek en alle verklaringen van de getuigen in het dossier te vinden zijn. Om die reden achtte de Kantonrechter het opnieuw horen van de getuigen niet nodig.

Op 5 april zal de strafzaak worden voortgezet. Op die dag zal het getuigenverhoor worden gehouden en zal de raadsman ingaan op de reactie van de vervolging ten aanzien van het verzoek tot invrijheidstelling.

  • Inheemsen in het Pikin Saron gebied waren op 2 mei vorig jaar door frustraties en wanhoop gedwongen zich te verzetten tegen de uitgiftes van hout- en goudconcessies door de regering en de beperking van hun bewegingsvrijheid in hun eigen gebied. Het gevolg was de dood van Ivanildo Dijksteel en Martinus Wolfjager en de gevangenneming van vijf inheemse mannen. De mannen worden onder andere verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan poging tot moord, poging tot doodslag, diefstal met geweldpleging en opzettelijke vrijheidsberoving.

error: Kopiëren mag niet!