Medische zorg aan het afbrokkelen, waarschuwen specialisten 

De medische zorg in Suriname is aan het afbrokkelen. Diverse medische specialisten verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hebben hun ernstige misnoegen en frustratie geuit.

De specialisten hebben onlangs  de noodklok geluid over de situatie in het ziekenhuis. In gesprek met Samuel Blankendal van ABC hebben onder andere het hoofd van de ICU (Intensive Care Unit) Nawin Ramdhani, neuro-chirurg Harvey Kort, thorax-chirurg Pieter Voigt, anesthesioloog Rosita Bihariesingh de slechte situatie in kaart gebracht.

Zo is er een ernstig tekort aan gespecialiseerd personeel, aan medicamenten en verbruiksartikelen. Hierdoor komen operaties in gevaar en kan slechts geopereerd worden in acute gevallen. De consequenties voor hele zieke patiënten zijn ernstig, omdat de overlevings kans verkleind wordt. De ICU heeft 15 bedden, maar de afgelopen 6 maanden heeft men slechts met 10 bedden kunnen werken vanwege capaciteitsgebrek.

De kwaliteit van de zorg is momenteel helemaal niet gegarandeerd. Er is volgens de artsen meerdere malen gecorrespondeerd met de directie van het AZP en het ministerie van Volksgezondheid over de droevige situatie.

Er is begrip voor de verslechterende financiële situatie in het land. Echter komt dit met consequenties. De artsen hopen dat er op korte termijn een oplossing komt.

error: Kopiëren mag niet!