VN-Veiligheidsraad eist Staakt-het-vuren in Gaza

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem een resolutie aangenomen die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, na een maandenlange impasse door een veranderde houding van de VS, die hun veto tegenhielden. Deze stap wordt gezien als een teken van afnemende steun aan Israël door de VS, vooral gezien de kritiek op het aantal burgerslachtoffers, geschat op meer dan 32.000, voornamelijk vrouwen en kinderen, door het Israëlische offensief. De resolutie eist ook de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars. De spanningen tussen de VN en Israël blijven hoog, vooral rond de verdeling van humanitaire hulp in het ernstig getroffen Gaza. De oorlog, die uitbrak op 7 oktober na een aanval van Hamas op Israël, heeft zowel een diepe humanitaire crisis als geopolitieke spanningen veroorzaakt.

error: Kopiëren mag niet!