Advocaat Gerald Roethof wordt zes weken geschorst voor lekken informatie

Strafrechtadvocaat Gerald Roethof, kantoorhoudend in Amsterdamm is zes weken geschorst voor het lekken van informatie in een lopend onderzoek, aldus de uitspraak van de Raad van Discipline in Amsterdam. Die behandelt klachten over de advocatuur, zo melden diverse Nederlandse media vandaag, maandag 25 maart.

Daarnaast wordt Roethof ook vier weken geschorst voor een andere zaak. De advocaat had in die zaak een hoger beroep ingesteld zonder te overleggen met zijn cliënt. Vervolgens kreeg zijn cliënt een hogere straf: vijf maanden cel in plaats van een werkstraf. Roethof werd daarvoor voorwaardelijk geschorst. Hij mocht gedurende een proeftijd van twee jaar niet tuchtrechtelijk opnieuw de fout in gaan. 

De bekende strafrechtadvocaat wordt verdacht van het lekken van informatie uit een strafdossier, terwijl zijn cliënt beperkingen waren opgelegd. Volgens de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten heeft Roethof de regels voor advocaten geschonden. De Raad van Discipline oordeelde vandaag, maandag 25 maart, dat deze klacht gegrond is. Roethof zei eerder dat de beperkingen pas werden opgelegd nadat hij die informatie deelde.

De zaak draait om een cliënt van Roethof die in de zomer van 2020 werd aangehouden. Daarop volgde een huiszoeking, waarbij een groot geldbedrag werd gevonden. De cliënt zat vast in beperking, wat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben..Ook de advocaat mag dan geen informatie lekken.

Toch bespraken drie anonieme gebruikers op de versleutelde berichtendienst Encrochat het bedrag dat in beslag was genomen. Volgens de Raad van Discipline “valt met voldoende zekerheid vast te stellen dat mr. Roethof de aan zijn cliënt opgelegde beperkingen heeft geschonden door met derden informatie over de strafzaak van zijn cliënt te delen.”

Mr. Roethof heeft al laten weten tegen de schorsing in hoger beroep te gaan.

error: Kopiëren mag niet!