Milieu-minister Dasai: “Vuilverbrandingsoven project niet milieuvriendelijk en kostbaar, daarom stopgezet”

Het vuilverbrandingsoven project, dat door de vorige regering was gestart, is niet voortgezet omdat het niet milieuvriendelijk was en bovendien ook kostbaar. Dat is uit onderzoek gebleken. Daarom heeft het ministerie van Openbare Werken (OW) afgeraden dit product niet voort te zetten.

Besloten is om over te gaan tot sanitary landfills. Bij deze vorm van vuilverwerking wordt een speciale put met een beschermende bodem aangelegd. Het afval wordt in lagen begraven en samengeperst om het steviger te maken. De schade van opgehoopt afval wordt hierdoor aanzienlijk verminderd en wordt veilige afbraak mogelijk. 

Tussen de ministeries van Ruimtelijke Ordening en Milieu en Openbare Werken zijn gesprekken gaande over de bouw van een sanitary landfill. Het Nationaal Integraal Waste Managementplan is af en er wordt thans gewerkt aan de implementatie ervan. 

Dit zei minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) donderdag in het parlement tijdens de behandeling van de Milieu Raamwet. De bewindsman ging in op eerder gestelde vragen vanuit het parlement over onder andere de status van het indertijd opgestarte vuilverbrandingsoven project. 

Andere milieuproblemen 

Volgens de Milieu-minister wordt met het verbranden van vuil wel een probleem opgelost, maar wordt tegelijk een ander milieuprobleem gecreëerd. Door het verbranden van vuil komen er verontreinigende stoffen in de lucht terecht. Na verbranding blijft daarnaast ook nog giftig as over dat een speciale behandeling en verwerking vereist.

Vuilverbranding middels verbrandingsoven is een dure methode van afvalbeheer. Het vereist aanzienlijke investeringen en uitrusting. Bovendien kan afvalverbranding bijdragen aan klimaatverandering doordat koolstofdioxide in de lucht wordt afgestoten. Naast de schadelijke stoffen in de lucht, kan vuilverbranding ook ernstige gevolgen hebben voor grondwatersystemen. 

Het vervuilingsvraagstuk wordt volgens minister Dasai in drie categorieën onderverdeeld, namelijk solid waste (onder andere huishoudelijk afval, chemisch afval, medisch afval en grofvuil), luchtvervuiling en waterverontreiniging. 

Intergraal afvalverwerkingsplan 

In 2020 heeft het ministerie van ROM het Integrated Solid Waste Managementplan ontwikkeled.  Daarin wordt aangegeven hoe Suriname met solid waste moet omspringen. Minister Dasai wijst erop dat zijn ministerie voor wat betreft het milieubeleid een coördinerende rol vervult. Het ontwikkelt het beleid en geeft beleidsrichtlijnen.

De uitvoering geschiedt in samenwerking met andere ministeries, zoals in het geval van afvalverwerking met het ministerie van Openbare Werken. Ook noemt de minister de samenwerking met het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie  (kortweg EZ) als het gaat om het vraagstuk van plastic afval. Het uitfaseren van de zogenaamde “single use” plastic staat hoog op de agenda van ROM. Op technisch niveau is er overleg geweest met EZ. De komende periode zal een agressieve campagne worden uitgevoerd. 

SS 

error: Kopiëren mag niet!